Czytasz wiadomości znalezione dla zapytania: GORCZYCA nasiona





Temat: ilość


Jak juz odpowiesz kolegom na pytania o grubosci wylewki, przeznaczeniu
pomieszczenia, ilosci osób które beda przebywac w pomieszczeniu, natezeniu
ruchu, wysokosci n.p.m. projektowanej posadzki (cisnienie ;) ) i na milion
innych pytan mniej lub bardziej potrzebnych ..... to kup 3 t cementu i 8
m3 zwiru plukanego na posadzki i bedzie git ;)


Nie pytalem bez powodu. A co, jak wylewa garaz ? Lejac 2 cm zmarnuje
czas, material i narobi sobie problemow.


Oczywiscie nie zapomnij dac zbrojenia z siatki - bo popeka... i ulozenie
piramidek z kamieni pod planowanymi lózkami w pokojach, a na calosci
rozsypac skorupki od jajek kurzych - bo inaczej spac nie bedziesz mógl od
zlych energii z ziemi ;)


Widze ze masz ferme kurza. Ale jak wiadomo, od tego sa nasiona gorczycy :)
O piramidkach pierwsze slysze. Ktos ma wieksza ilosc kamieni polnych do
sprzedania ?

pozdrawiam
pluton

Przeglądaj więcej postów



Temat: ilość


| kup 3 t cementu i 8 m3 zwiru plukanego na posadzki i bedzie git ;)

Nie pytalem bez powodu. A co, jak wylewa garaz ? Lejac 2 cm zmarnuje
czas, material i narobi sobie problemow.


Ciężko byłoby zagęścić 8m3 piachu na powierzchni 100 m2 - tak aby grubość
wynosiła 2 cm ;)


Widze ze masz ferme kurza.


Mieliśmy kilka klientek  które tak właśnie kazały zrobić przed betonem na
gruncie ;)


Ale jak wiadomo, od tego sa nasiona gorczycy :)


o.. i wiem już coś nowego ;) (mówisz poważnie ??)


O piramidkach pierwsze slysze.


Też się zdarzyły takie wymagania inwestorów...


Ktos ma wieksza ilosc kamieni polnych do sprzedania ?


Przejedz się po wioskach... w wieli regionach pola często "rodzą" kamienie i
ładne stosy tego na polach pozbierane leżą...

Pzdr.
Marcin W.

Przeglądaj więcej postów



Temat: Gorczyca pięknie urosła
cortyzol napisał:

> Pragnę tylko dodać ,że gorczycę sieje się na glebach zatrutych
metalami
> ciężkimi,ponieważ ona, tak jak wierzba jest ich
magazynierem.Dlatego nie jem z
> zasady produktów z nasion gorczycy.


Pewnie,można zęby płamać na tym złomie.Od razy po skoszeniu należy
odwieźć do huty.
>
Przeglądaj więcej postów



Temat: Gorczyca
Gorczyca
Chciałabym się dowiedzieć przez jaki czas można stosować nasiona gorczycy
białej i w jakich dawkach by przyniosła korzyść. Słyszałam, że nasiona
korżystnie działają przy wrzodach żołądkach, zaparciach itp: czy to prawda ?
Dziękuję za odpowiedż. Przeglądaj więcej postów



Temat: Gorczyca
Nasiona gorczycy spożywane w całości pęcznieją w żołądku, zwiększają swoją
objętość, przyspieszają perystaltykę jelit, a dzięki temu zapobiegają zaparciom.
Roztarte zaś mają działanie żółciopędne (przez co przyspieszają trawienie) oraz
bakteriobójcze. Nie spotkałam się ze stosowaniem gorczycy białej samodzielnie,
stąd nie jestem w stanie powiedzieć jak długo można jej używać.

Cukry to złożona grupa związków. W potocznym rozumieniu mówiąc cukry mamy na
myśli przede wszystkim węglowodany proste pochodzące z „cukru” do słodzenia,
owoców oraz słodkości. Ich wyeliminowanie jest korzystne dla zdrowia, gdyż
ogranicza skoki stężenia glukozy we krwi (owoce można spożywać w ilości około
200g dziennie).Do cukrów należą też węglowodany złożone obecne w produktach
zbożowych, ziemniakach, makaronach, kaszach, pieczywie, te zaś powinny stanowić
podstawę jadłospisów i dostarczać około 50-60% całej spożytej energii i nie
można ich wyeliminować! Przeglądaj więcej postów



Temat: zaczynam przygodę z kuchnią indyjską
tak sobie patrzylem w logi statystyk ze mi link gdzies tu wyplynal. no i widze - ktos zacytowal, ktos skomentowal, szkoda ze nie na moim blogu, pod przepisem :)

juz mowie o co chodzi z musztarda. jak czytelnik moze sie domyslec chcialem przyblizyc przepis ludziom na tyle na ile mozna to zrobic bez koniecznosci poszukiwania specjalistycznych dodatkow (jak na przyklad pasta czosnkowo-imbirowa ktora uwazam jest niezbędna do mutton curry).
Wypróbowałem dwie wersje. Z mustard seeds jak w oryginale (czyli nasionami gorczycy żeby nie było że nie umiem nawet dobrze przetłumaczyć) i to zarówno białej jak i czarnej (na czarną uwaga, w dużych dawkach trująca), oraz mieszanki pół na pół. Zaryzykowałem część giczki zrobić z musztardą.
U nas można dostać taką słodką musztardę słowacką, dość ostrą z wyczuwalnymi połówkami gorczycy. Później spróbowałem z gorczycową z Kamisa - gdzie gorczyca jest cała - wyszło równie dobrze. Stąd moja zmiana - nie pierwsza z resztą - żeby użyć musztardy.

Nie widzę wielkiego sensu żeby przepisywać znalezione gdzieś po świecie przepisy skoro nie można ich odtworzyć u nas bo nie ma liści curry, albo trawa cytrynowa nie rośnie w miedzy.. a aprospos spamu - dodałem wczoraj przepis na Sambar i Sambar Poti. Czekam na krytykę :)
Rafał
www.ziolaiprzyprawy.info/tag/sambar/ Przeglądaj więcej postów



Temat: jakie zioła i przyprawy są w waszej kuchni?
początkującym może przydać się informacja, że niektóre dziwaczne nazwy przypraw pokutujące w książkach kucharskich przetłumaczonych z angielskiego (pełno ich u nas) wynikają wyłacznie z nieudolności tłumaczeń, a zatem:
- sproszkowana bądź suszona musztarda to po prostu mielona gorczyca
- nasiona cebuli to nasza pospolita czarnuszka
- ponikło słodkie to kasztany wodne
- kmin, kminek indyjski, kmin rzymski, kumin, cumin - to wszystko nazwy jednej i tej samej przyprawy
- gangal, galangal, galagal, galgant, a nawet tajski imbir - to również zamiennie używane nazwy jednej i tej samej przyprawy. Nazwa tajski imbir wzięła się z pewnością stąd, że w przypadku braku galangalu, dostępnego u nas chociażby w postaci pasty w słoiczkach z serii Thai Heritage od TaoTao, da się użyć świeżego imbiru jako zamiennika (aromaty są bardzo zbliżone).

Tłumaczenia... Temat-rzeka. Ostatnio zwróciłam uwagę na pudełko herbaty orange pekoe od Ahmada - polska inskrypcja głosiła oczywiście, że jest to herbata pomarańczowa. Przeglądaj więcej postów



Temat: Pieprz ziołowy
Skład
Galeo: kminek, gorczyca, kolendra, majeranek, chili, papryka, liście laurowe
Przyprawy świata: kolendra, kminek, papryka ostra, gorczyca, cząber, majeranek,
tymianek.
Dary Natury: kminek, majeranek, kolendra, cząber, pieprz turecki, pieprz
naturalny, chrzan, lubczyk, czarnuszka.
Czechy: cząber, majeranek, hyzop, bazylia, tymianek,
kminek
Kamis: owoc kolendry, owoc kminku, ziele majeranku, nasiona gorczycy białej,
liść laurowy i owoc papryki ostrej
Benedicite: pieprz turecki, kolendra, kminek, majeranek, cząber, pieprz czarny,
lubczyk, chrzan, czarnuszka.
Apetita: gorczyca biała, kminek, kolendra, pieprz turecki, majeranek, cząber,
bazylia

itd itd :) Przeglądaj więcej postów



Temat: Marynowane jajka
Marynowane jajka - reaktywacja
A jednak sa pierwsza klasa, wypróbowałam ze znajomymi kilka przepisów i niebo w
gębie. Przy okazji znalazłam kilka następnych:

HOT Pickled Eggs
12 jaj ugotowanych i obranych
1szkl. octu winnego
2 szkl. wody
¼ łyżeczki Tabasco
½ łyżeczki czosnku granulowanego
Jajka zalać octem z resztą. Maja byc dobrze przykryte. Włożyć na 7 dni do
lodówki.
Uważać z tabasco !!!

Garlic-Curry Pickled Eggs
12 jajek ugotowanych i obranych
1 cebula cienko pokrojona
11/4 szkl. białego octu
1 szkl. wody
¼ szkl. cukru
12 zębów czosnku
6-8 łyżeczek curry powder
1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki (przyprawa, którą robi chyba
Kamis)
1. jajka ułożyć w słoju przekładając cebulą
2. Resztę zagotować i gotować 15 min.
3. Zalać jajka i marynować w lodówce 7 dni

German Style Pickled Eggs
12 ugotowanych i obranych jajek
średnia cebula cienko skrojona
2 szkl. octu cidrowego (zastąpić jabłkowym ?)
1 szkl. cukru
½ szkl. wody
2 łyżki musztardy
1 łyżka soli
1 łyżka nasion selera
1 łyżka nasion gorczycy
6 goździków
1. Jajka i cebulę ułożyć w słoju.
2. Pozostałe składniki zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 min..
Wystudzić.
3. Jajka zalać miksturą. Zakręcić i do lodówki na całą noc.
4. Wyjmować czysta łyżką. Mogą stać do tygodnia.
Polecam
Przeglądaj więcej postów



Temat: pikle w zalewie octowo-miodowej ...
Z jakiejś strony w necie (chyba kuchnia TV ale pewien nie jestem):
Ogórkowe pikle z miodem Słodkie i ostre jednocześnie. Doskonałe do mięs na zimno
i do dań w stylu dalekowschodnim. Przepięknie się prezentują, bo pomiędzy
plastrami ogórków krążą kolorowe ziarna pieprzu. Do ich przygotowania najlepiej
używać mocno dojrzałych, prawie żółtych ogórków.
składniki na 4 słoiki 0,25 litra
1 kg mocno dojrzałych ogórków
4 ząbki czosnku
4 papryczki chilli
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka kolorowego pieprzu
kawałek korzenia imbiru - 3 cm
4 łyżki miodu
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
0,5 szklanki octu 10 procent
Ogórki obierz, pokrój na cienkie, ukośne plastry. Posól, wymieszaj i odstaw na
godzinę. Obierz imbir i pokrój na cienkie plastry. Czosnek pozostaw w łupinach.
Zagotuj wodę z cukrem, miodem i octem, pieprzem oraz gorczycą.
Ogórki ułóż w wyparzonych słojach, przekładając je imbirem, czosnkiem. Do
każdego słoika włóż jedną umytą i osuszoną papryczkę chilli.
Zalej marynatą, rozkładając równomiernie przyprawy w niej gotowane.
Zakręć i pasteryzuj 10 minut w temperaturze 85 stopni.

Przeglądaj więcej postów



Temat: na przyjęciu z wegetarianka
ja kiedy mam gosci wegetarian to zwykle udaje sie w hinduskie klimaty

zwykle podaje zolty ryz z dodatkiem jakiegos warzywa (ryz fasolka) - dla nie-
wegetariam dobry wypelniacz do niesnych curry, dla wegetarian (tych ktorzy
niezbyt znosza ostra, przyprawowa kuchnie hinduska ) zbawienie. Jest lagodny w
smaku imozna go jesc jako danie jednogarnkowe

chana dahl albo sambar (poludniowa wersja) sa tez swietne, ale nie
przesadzajmy , niektorzy beda w tym widziec "grochowke" , a argument o
koniecznosci dostarczania bialka jest troche naciagany, gdy chodzi o przyjecie
raz na jakis czas.

jak juz jestesmy przy hinduskich - topaneer ze szpinakiem jest swietnym pomyslem
no i bombay potatoes (gotowane pokrojone w kostke ziemniaki podsmazone na
uprzednio zeszklonej cebuli z nasionami gorczycy i jakas mieszanka curry - na
koniec dodac sok z cytryny i swieza zielona kolendre

do tego jakies chleby/papadums i oczywiscie raity, pikle i chutneys


mozna tez bawic sie w chinskie, czy tajskie ale w tych kuchniach o wiele
trudniej o potrawy stricte wegetarianskie (sos rybny i takie tam)

ale w zaleznosci jakie potrawy bedziesz przygotowywac dla pozostalych gosci -
mozesz podac jakies atrakcyjnie przyrzadzone warzywa ktore beda gwozdziem
programu dla wszystkich... makarony z warzywami sa wspaniale - ze slodkim sosem
sojowym

albo baklazan, nazywany przez niektorych "miesnym warzywem" , z pomidorami
cebula, czarna sfermentowana fasola

o pieczarkach nie wspominajac ;)
Przeglądaj więcej postów



Temat: kwaszenie ogórków nie na zimę - potrzebny przepis
Możesz wrzucić całą główkę bez obaw, nawet i 2 główki jeśli lubisz. Ja dodaję
jeszcze nasiona gorczycy, na tę ilość ogórków tak z łyżkę na pewno można dodać.
No i liście porzeczki, winogron, wiśni i dębu ale to jak ktoś ma do nich dostęp
bo nie są koniecznie potrzebne. Przeglądaj więcej postów



Temat: Marynata do cukinii - prosze o pomoc ;)
Na 1 kg cukinii:

2 szkl. wody, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego
lub 1/4 szkl. octu 10%, łyzeczka nasion gorczycy.

Po umyciu cukinie kroimy w talarki razem ze skórką, na minute wkładamy do
wrzącej wody, odcedzamy i wkładamy do słoików ze szczypta nasion gorczycy w
każdym. Wodę z solą i cukrem zagotowujemy, dodajemy ocet lub kwasek. Jeśli
chcemy aby marynata była ostrzejsza zwiększamy ilość octu i cukru. Słoiki
pasteryzujemy 20 minut. Przeglądaj więcej postów



Temat: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samemu?
musztarda - przepisy
w/g ksiazki "Przyprawy do kazdej potrawy"

musztarda rosyjska
100gram sproszkowanej gorczycy (pokruszone nasiona gorczycy bialej i czarnej)
zalewamy połową szklanki gotujacej wody, mieszamy i dolewamy jeszcze 2 szklanki
wrzatku. Odstawiamy do nastepnego dnia. Nastepnie odlewamy ostroznie nadmiar
wody, solimy, słodzimy, dolewamy łyzke oleju, octu i łyżeczke mieszanki
zmielonych przypraw ( goździk kardamon, gałka muszkatołowa, imbir).
Wszystko mieszamy i odstawiamy na 3-5 dni i chłodnym miejscu.



musztarda w/g przepisu M.D.Rettigovej
na około 250 gram sproszkowanej gorczycy zagotowujemy 3/4litra octu winnego
(ziołowego ,estragonowego) z kilkoma goździkami, skórką cytrynową, szczypta
galki muszk. i odrobiną cukru. Ugotowany ocet przecedzamy ostroznie, powoli
dolewamy goracy do sproszkowanej gorczycy, bez przerwy mieszając. Gdy wystygnie
musztarde nakładamy do słoików i umieszczamy w chłodnym miejscu. Po 10 dniach
nadaje się do spozycia.




tyke ksiazka.
z wlasnych obserwacji dodam ,ze lepsze sa ziarna wieksze. Gorczyca musi byc
czysta, przebrana. Kupic mozna w sklepach z przyprawami, mysle ,ze wszedzie.
Adresów nie podam, bo za daleko mieszkam :) Przeglądaj więcej postów



Temat: Jak zrobic keczup?
Hallo,

> po czym dowiedzialem sie ze przy odrobinie samozaparcia da sie go
> zrobic samemu.

Nawet samozaparcia nie potrzebujesz, bo to jest absolutnie proste... Ja ketchup
przeważnie robię sama:

3 kg pomidorów (obranych i posiekanych)
1 cebula
2 łyżeczki suszonej pietruszki (natka)
350 octu słodowego (jeśli nie dostaniesz: jasny balsamico)
140 g brązowego cukru
¾ łyżeczki soli
1 łyżeczka Habanero (w Polsce chyba nie dostaniesz, a więc: chili w proszku)
pryza białego pieprzu
laska cynamonu (przekrojona na pół; jeśli nie dostaniesz: pół łyżeczki cynamonu
w proszku)
½ gałki muszkatołowej
½ łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

Pomidory, cebulę i pietruszkę w dużym garnku (4 - 5 litrów) na dużym ogniu
zagotować, obniżyć temperaturę i gotować aż pomidory będą miękkie (ca. 20 - 25
minut). Masę przetrzeć przez drobne (!) sito i przełać z powroten do garnka
(to, co zostało w sicie wyrzucić).

Dodać ocet, cukier, sól, pieprz i Habanero (albo chili) oraz resztę przypraw
zawiązanych w kawałek lnu.

Znów zagotować na dużym ogniu i obniżyć temperaturę. Gotować przez ca. 2 - 2,5
godziny bez pokrywki, aż masa zrobi się gęsta; od czasu do czasu
usunąć "szumuwiny" i zamieszać. Wyjąć "paczkę" z przyprawami, przelać do
butelki, ostudzić i przechowywać w lodówce. Voila!

Ciao

Tessa Przeglądaj więcej postów



Temat: NIGDY WIECEJ NIE KUPIE..
To ja, proszę Państwa, dodam jeszcze swoje uwagi.
NIGDY WIECEJ NIE KUPIĘ np.:
1. musztardy francuskiej "Kamisa" (nawet nie będę pisać dlaczego - szkoda
słów),
2. sosu pieprzowego "Knorra" (wyjątkowo obrzydliwy),
3. sosu grzybowego "Knorra" (średnio dobry),
4. przyprawy w płynie "Maggi",
5. wspomnianych podpasek "Always" (już dawno dołączyłam do kilkudziesięciopro-
centowej grupy użytkowników, która dostała na nie uczulenie).
ZAMIAST TEGO:
1. kupię jedyny WSPANIAŁY(!!!) produkt spośród paskudnych produktów
firmy "ROLESKI", a mianowicie MUSZTARDĘ SPECJALNĄ (też z całymi nasionami
gorczycy),
2. będę wspominać z łezką w oku cudowny sos pieprzowy "KNORRA" sprzedawany
+-15 lat temu (zrozumieją mnie tylko ci, którzy wtedy go jedli...),
3. będę regularnie kupować sos grzybowy "Winiar" z serii "Doskonała kuchnia",
4. pozostanę przy "Delikacie" - płynnej przyprawie firmy "Knorr",
5. sięgnę po podpaski "Belli", albo jakiekolwiek inne, byle nie "Alwaysa". Przeglądaj więcej postów



Temat: NIGDY WIECEJ NIE KUPIE..
Gość portalu: manya napisał(a):

> > 2. sosu pieprzowego "Knorra" (wyjątkowo obrzydliwy),
> ZAMIAST TEGO:
> 1. kupię jedyny WSPANIAŁY(!!!) produkt spośród paskudnych produktów
> firmy "ROLESKI", a mianowicie MUSZTARDĘ SPECJALNĄ (też z całymi nasionami
> gorczycy),

Potwierdzam, musztardy Roleski są świetne. Faktycznie chyba nic innego im nie
wychodzi ale musztardy są w porządku.

> 2. będę wspominać z łezką w oku cudowny sos pieprzowy "KNORRA" sprzedawany
> +-15 lat temu (zrozumieją mnie tylko ci, którzy wtedy go jedli...),

Nie żebym lubiła takie proszkowe rzeczy,ale w kuchni warto mieć awaryjnie. Gdy
zobaczyłam że Knorr znów wprowadził sos pieprzowy po 10 letniej przerwie
kupiłam od razu 3 opakowania. I faktycznie świństwo niebywałe. Tamten sos był
niezabielany i miał smak. Kupuję za granicą czasem . Mam teraz firmy Maggi.
Przeglądaj więcej postów



Temat: Ketchup domowej roboty
Goraco polecam taki przepis:

Domowy keczupik

5 kg dojrzałych pomidorów
1 szkl. drobno posiekanej cebuli
160 - 200 gr cukru
30 gr soli
1 szkl octu 9%
1/2 łyżeczki nasion selera
po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, goździków, nasion gorczycy i cynamonu

Pomidory pokroic na nieduże kawałki, wsypać cebulę i rozparzyć pod przykryciem
na małym ogniu. Masę przetrzeć przez sito.
Powstały sok gotować na bardzo małym ogniu, aż zostanie tylko połowa. Dodać
sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy wsypane do małego woreczka z płótna lub
zwyczajnej gazy. Pogotować jeszcze chwilę - ok. 7-10 min. i rozlać do umytych i
wyparzonych słoików.
Źródło: Notatnik mojej Mamy

Bozenka z Wilna :-) Przeglądaj więcej postów



Temat: Impreza w sobotę - co do jedzenia?
Teraz, jak warzywa są tanie, to zrób rattatuill (diabli wiedzą, jak się pisze -
czyta ratatil)
-Przygotowujesz wielki gar
-jakąś kiełbasę + tłuszcz - smalcu, olej, wedle uznania.
-kilka cebul
-papryki
-pomidory ze zdjętą skórką
-kabaczki
-cukinie
-niektórzy dają bakłażany
-jeśli chcesz żeby było pikantnie, dodaj małą ostrą papryczkę
-czosnek, przyprawy różne (bazylia, tymianek, majeranek, gorczyca, nasiona
kolendry, liść i ziele ang.)
Na tłuszczu przesmażasz pokrojoną drobno kiełbasę, dodajesz cebulę (też,
oczywiście pokrojoną) jak się zeszkli to pomidory, paprykę i pozbawione pestek
cukinię i kabaczki (i jak się zdecydujesz to bakłażany, ale mogą dawać
goryczkę), czosnek (ja kroję w b. duże kawały a jeden ząbek przeciskam) resztę
przypraw - tymianek na samym końcu gotowania. Gotuj tak długo, aż wyparuje sos
i wszystko będzie miało konsystencję bigosu. To taka moja potrawa na letnie
imprezy. W sumie nie kosztuje więcej niż 15 zł, wliczając w to tanią kiełbasę,
a jest z tego wielki garniec jedzenia. Przeglądaj więcej postów



Temat: czosnek marynowany
Ponieważ bardzo często myli się czosnek kiszony z czosnkiem marynowanym daję
dwa przepisy.

CZOSNEK KISZONY
50 dag młodego obranego czosnku
2 szklanki wody
1 łyżka soli
liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca, korzeń chrzanu,
nasiona kopru.

Obłupać czosnek i napełnić nim 250ml słoiczki. Oskrobać chrzan i pokroić w
plasterki. Do każdego słoiczka dodać 3 plasterki chrzanu, mały liść laurowy, 3
ziarenka pieprzu , 3 ziarenka ziela angielskiego, kilkanaście nasion gorczycy i
pół łyżeczki nasion kopru.
Zalać słoiki gorącą zalewą wody z solą. Dobrze zakręcić, postawić do
wystygnięcia do góry dnem. Gdy wystgną przenieść w chłodne ciemne miejsce.


RECEPTA NA CZOSNEK MARYNOWANY
oryginalny przepis Białoruski

Czosnek namoczyć w solonej wodzie. Woda powinna być tak osolona, aby wrzucone
do niej jajko wypływało na wierzch. Czosnek w słoju z wodą trzymać w ciemnym
pomieszczeniu w temperaturze pokojowej przez miesiąc.

Przygotować zalewę octową w ilości wody, w której stoi czosnek. Zalewę
przygotowuje się z wody, octu, soli i cukru według własnego smaku. Zalewamy tym
czosnek i zakręcamy słoiki.
Dla ładniejszego koloru można do zalewy dodać kawałek buraka ćwikłowego.
Nadaje się do jedzenia po dwóch tygodniach


Smaczności zyczę
Algirdas Przeglądaj więcej postów



Temat: kiszony czosnek
Podaję przepisy po raz kolejny:

CZOSNEK KISZONY
50 dag młodego obranego czosnku
2 szklanki wody
1 łyżka soli
liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca, korzeń chrzanu,
nasiona kopru.

Obłupać czosnek i napełnić nim 250ml słoiczki. Oskrobać chrzan i pokroić w
plasterki. Do każdego słoiczka dodać 3 plasterki chrzanu, mały liść laurowy, 3
ziarenka pieprzu , 3 ziarenka ziela angielskiego, kilkanaście nasion gorczycy i
pół łyżeczki nasion kopru.
Zalać słoiki gorącą zalewą wody z solą. Dobrze zakręcić, postawić do
wystygnięcia do góry dnem. Gdy wystgną przenieść w chłodne ciemne miejsce.


RECEPTA NA CZOSNEK KISZONO-MARYNOWANY
oryginalny przepis Białoruski

Czosnek namoczyć w solonej wodzie. Woda powinna być tak osolona, aby wrzucone
do niej jajko wypływało na wierzch. Czosnek w słoju z wodą trzymać w ciemnym
pomieszczeniu w temperaturze pokojowej przez miesiąc.

Przygotować zalewę octową w ilości wody, w której stoi czosnek. Zalewę
przygotowuje się z wody, octu, soli i cukru według własnego smaku. Zalewamy tym
czosnek i zakręcamy słoiki.
Dla ładniejszego koloru można do zalewy dodać kawałek buraka ćwikłowego.
Nadaje się do jedzenia po dwóch tygodniach

Po raz kolejny dodam, ze prawdziwy jest w łupinach z beczki
Smaczności zyczę
Algirdas

Przeglądaj więcej postów



Temat: Kazde warzywo mozna ukisic.
CUKINIA KISZONA
oprocz malych cienkich cukinek potrzeba:
- sol 4 dkg na litr wody
-kilka lisci laurowych , pieprz w ziarnach , ziele ang.
-lyzeczka nasion gorczycy , czosnek-ilosc w/g uznznia
-kilka listkow wisni lub czarnej porzeczki
w/w proporcje na 1 kg cukinii
zagotowac wode z sola i przyprawami , ostudzic
sloik natrzec wewnatrz obranym czosnkiem
cukinie umyc , osuszyc , pokroic na kawalki 3-5 cm
przekladac w sloiku cukinie z liscmi i czosnkiem
wlac wystudzona zalewe + przyprawy
sloik zamknac i trzymac w temp. pokojowej 24 godz.
potem wyniesc do zimnego pomieszczenia lub na dol lodowki
czekac 8-10 dni
juz mozna jesc
tak zrobiona mozna przechowywac w chlodzie pare miesiecy
Przeglądaj więcej postów



Temat: do Kikkera
Łukasz, onaż ta diżońska, to nie jedno ma imie i rodzaj... Wszak tu o
szlachetne miejsce chodzi, a smaki mogą miec różne. Też zgłupiałem ostatnio
stając przed półką w Bomi - ze 12 smaków z Dijon! Wybrałem cytrynowa i się
rozczarowałem:-( Moze tamta ma dodatek chrzanu...

"......... łacińskie mustum ardeum, znaczącego tyle, co piekący, rozpalający
moszcz. Produkcję tego sosu podjęli we Francji musztardnicy z Dijon (miasto i
port nad kanałem Burgundzkim), ochraniając recepturę ścisłą tajemnicą.
Musztarda dijońska stała się tak sławna, że weszła do uroczystych jadłospisów
osobistości paryskich, a jednocześnie znalazła wielu fałszerzy. Podstawowymi
składnikami musztardy są łuskane lub niełuskane, zmielone i odtłuszczone
nasiona gorczycy białej lub czarnej, zakwaszone octem z dodatkiem soli, cukru i
przypraw m.in. pieprzu, papryki, ziela angielskiego, chrzanu, koncentratu
pomidorowego. ..."

Przeglądaj więcej postów



Temat: czas na przetwory???
1 1/2 łyżki soli kamiennej na 1 l. przegotowanej i wystudzonej wody. Do każdego
słoika daję kawałek chrzanu, po 2 szt. liści porzeczek i wiśni, gałązkę kopru (z
nasionami), 2 ząbki czosnku. Czasem daję nasiona gorczycy lub kolendry.
Zakręcone słoiki ok. 3 dni trzymam w temp. pokojowej, potem wynoszę do piwnicy.
Przeglądaj więcej postów



Temat: przetwory- salatka z ogorkow
dzieki!! julsza, wlansie o taka salatke mi chodzilo!! poniewaz
ogorki mialam jednak bardzo przerosniete (urlop... you know ,
zdecydowalam sie na "senfgurken*".

gdy jeszcze pare uzbieram to zrobie wlasnie taka salatke. a
zainteresowanym daje przepis na miejscowy przysmak

*2.5 przerosnietych ogorkow obrac, przekroic wzdluz, wybrac nasiona
lyzeczka, posypac sola, zostawic na noc.

1 l wody, 1 l jasnego octu, 4 lyzki nasion gorczycy, 4 plaskie lyzki
cukru, 2 plaskie lyzki soli, 3 listki laurowe, lyzka ziaren czarnego
pieprzu zagotowac. troche ostudzic.

do wyparzonych sloikow wkladac ogorki pokrojone w grube (4 cm)
plastry ogorki, zalac tak aby bylo przykryte. pasteryzowac albo na
15 minut wstawic do nagrzanego do 180 st. c piekarnika. gotowe.

ja dalam do marynaty jeszcze peczek posiekanego koperku.
Przeglądaj więcej postów



Temat: naturalne spanie
I jeszcze jedno:
Różnica pomiędzy łuską gryki a ziarnem gorczycy jest taka,
że łuska jest "substancją suchą", jest pozostałością po
obróbce nasion gryki, mniej więcej tak jak plewy po
wymłóceniu zboża. Gorczyca to po prostu nasiona gorczycy. I
nasiona szybko ulegają "biodegradacji".
Przyjmuje się, że łuska gryki swoje cenne właściwości
utrzymuje przez okres ok. 10 lat a nasiona gorczycy ok. 3
lata.
Przeglądaj więcej postów



Temat: pod wrażeniem spotkania z bioenergoterapeutą
Właściwości neutralizujące mają nasiona kasztanowca, łupiny nie. W ogóle
wiekszość nasion ma takie właśnie neutralizujące właściwości. Kasztany sa
bardzo praktyczne bo to duże nasiona. Gorczyca jest małym nasionkiem i
rozżucanie jej pod łóżkiem jest niepraktyczne, dlatego zaszywa się w woreczki
lub materace. Gorczyca ma o wiele lepsze właściwości i jest trwalsza. Pisałem
już o tym kiedyś, na tym forum.
Pozdr. Przeglądaj więcej postów



Temat: Sposób na katar
Inne sposoby na katar:

Nasiona gorczycy wsypane do wełnianych skarpetek założonych na nogi mają przez
noc usunąć katar, a także przed nim zabezpieczać.

Maść propolisowa: rozetrzeć kit pszczeli (propolis) w równych częściach ze
świeżym masłem. Maścią cienko smarować nos 3 razy dziennie. Należy uważać na
oczątku kuracji, bo są osoby uczulone na propolis. Przeglądaj więcej postów



Temat: czy to może zatoki?
Spróbuj takiej metody jest bardzo skuteczna przy leczeniu zatok.Kup w skepie
zielarskim nasiona gorczycy tak ze 2,3 opakowania uszyj taki mały woreczek wsyp
te nasiona do niego i zaszyj.Tato niech robi sobie okłady tym woreczkiem na
zatoki jak tylko ma taka możliwośc lub na noc to daje dobre efekty.Aga
Przeglądaj więcej postów



Temat: nie mam jasności w temacie musztardy...
hej Tym razem ja się odwdzięczę za pomoc przy egzotyce. Cytat z książki - dla podniebienia i dla zdrowia -A. Szymański Musztarda- bardzo popularna, zwłaszcza w Europie pikantna przyprawa. Musztardę przyrządza się z mączki gorczycowej rozprowadzanej wodą w różnych proporcjach zależnych od gatunku musztardy, z udziałem takich dodatków jak chrzan, ocet, cukier, imbir, pieprz, estragon, goździki, gałka muszkatołowa, a także octu w różnych rozcieńczeniach. Na rynku krajowym istniej kilka gatunków musztard: - łagodna - zwana też francuską - przyrządzana jest z gorczycy białej - stołowa - z gorczycy czarnej - sarepska - ( bardzo ostra) - produkowana z nasion gorczycy ... sarepskiej Istnieją także przeróżne warianty smakowe wymienionych tu gatunków. Musztarda należy do bardzo starych przypraw, a jej obecność w kuchniach Śródziemnomorza sięga I wieku p.n.e. I to tyle - są jeszcze przepisy jeśli chcesz prześlę ci je ulcik Ps. Ja najbardziej lubię " Krem z gorczycy z miodem " Przeglądaj więcej postów



Temat: dzielę się zabawami
końcówkę zabawy ostatniej ucięło:
Rzeżuchowa fryzura
Do jej wykonania nadają się doskonale nasiona gorczycy lub rzeżuchy. Do
wydrążonej skorupki jajka włóż kłębek wilgotnej waty. Na wierzchu rozsyp trochę
ziaren rzeżuchy. Na boku skorupki narysuj twarz. Wkrótce ziarna zakiełkują i
głowę pokryje zielona fryzura.
Przeglądaj więcej postów



Temat: Gorczyca pięknie urosła
Pragnę tylko dodać ,że gorczycę sieje się na glebach zatrutych metalami
ciężkimi,ponieważ ona, tak jak wierzba jest ich magazynierem.Dlatego nie jem z
zasady produktów z nasion gorczycy.


Przeglądaj więcej postów



Temat: Moj pies i zmiana zachowania
Do nagrzewania propnuje poduszke wypełnioną nasionami gorczycy. Pewnie trzeba
uszyć samemu, ale to żadna sztuka :) Doskonale się sprawdza także żel
rozgrzewający na stawy dla koni, nazywa się blue gel, do nabycia w końskich
sklepach.
Przeglądaj więcej postów



Temat: malosolne pyt. techniczne. pilne!!!
znana.jako.ggigus napisała:

> dzieki za przepis. Liscie debu, no, no, brzmi ciekawie.

Ty masz rację - ja dodaję jeszcze liscie dębu, wisni, bobkowe i
nasiona gorczycy ale nie wiecej niz pół łyzki na 3 litrowy słój :-)
Przeglądaj więcej postów



Temat: świąteczne przetwory
PANCH PHORON
jest: 2 lyzki; powinno byc: 2 lyzki nasion gorczycy
Przeglądaj więcej postów



Temat: świąteczne przetwory
Errata erraty


PANCH PHORON
jest: 2 lyzki; powinno byc: 2 lyzki nasion gorczycy
jest: Hennelu, powinno byc: fenkula wloskiego

Przeglądaj więcej postów



Temat: "pierogi" indyjskie (?)
mustard
seeds to nasiona gorczycy, tylko trzeba doprecyzować, której - jest gorczyca
jasna, czarna i sarepska :) wszystkie konsumowalne Przeglądaj więcej postów



Temat: Dry mustard - co to jest?
Dokladnie - sproszkowane nasiona gorczycy. Obrzydliwe. Lepiej inny przepis
sprobuj :) Przeglądaj więcej postów



Temat: Kandydoza - leczenie
Ciebie Agawa to już tak pogięło ,ze powinnaś sobie na te miejsca przykładać
nasiona gorczycy. Zawierają najwięcej , nawet po korzeniowych ,metali ciężkich. Przeglądaj więcej postów



Temat: Czas na poranne ziółka- smacznego.
Nasiona gorczycy białej służą do wyrobu musztardy francuskiej (łagodnej).
Wodny wyciąg z nasion gorczycy białej stosuje się w nieżycie żołądka i jelit,
nadkwasocie, a pomocniczo w chorobie wrzodowej. Przeglądaj więcej postów



Temat: Czas na poranne ziółka- smacznego.
Nasiona gorczycy czarnej służą do wyrobu musztardy ostrej (sarepskiej,
krymskiej).
Ale uwaga: za częste spożywanie dużych ilości ostrej musztardy może doprowadzić
do uszkodzenia gruczołu krokowego. Przeglądaj więcej postów



Temat: skandal! :(
www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=22
(Nie chce mi się inaczej wkleić).

Ogólne dane o znakowaniu środków spożywczych zawarte są w kilku przepisach
prawnych, a mianowicie:
Ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia DzU
2001 r. nr 63, poz. 634 ze zmianami).
Ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-
spożywczych (DzU 2001 r. nr 5, poz. 44 ze zmianami);

Szczegółowe uregulowania zawarte są w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych
i dozwolonych substancji dodatkowych (DzU nr 220, poz.1856 ze zmianami: z 2004
r. DzU nr 58, poz. 563; nr 162, poz. 1703; nr 257, poz. 2577).

Wykaz składników alergennych lub składników pochodzących ze składników
alergennych, które są obecne w gotowym środku spożywczym, nawet w zmienionej
formie. Składnikami alergennymi są:
zboża zawierające gluten, a więc pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny,
pszenica oplewiona (orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe);
skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne / orzeszki arachidowe, nasiona soi,
mleko (łącznie z laktozą);
migdały, orzech laskowy, włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski,
pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia;
seler, gorczyca, nasiona sezamu;
dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w
przeliczeniu na SO2.


Przeglądaj więcej postów



Temat: Przetwory
A moze jeszcze cos innego:

Pikle z ogórków

1 kg ogórków
5 dag soli
zalewa: 0,5 l wody, 20 dag cukru, 0,1 l octu 10% (0,17 l octu 6%)
przyprawy: czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, suche nasiona kopru

Do przygotowania pikli wykorzystuje się ogórki bardzo wyrośnięte, a nawet
pożółkłe. Ogórki po umyciu obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona i pokroić
w słupki, ułożyć w emaliowanej misce lub garnku kamiennym, przesypać solą i
pozostawić na całą dobę. Następnie wyjąć je z solanki i przygotować zalewę z
wody, octu i 10 dag cukru. Gorącą zalewą zalać ogórki i pozostawić na całą
dobą. Zlać zalewę, dodać drugie 10 dag cukru i jeśli zachodzi potrzeba dokwasić
oraz zagotować pod przykryciem. Ogórki ułożyć w słojach. Do każdego słoja dodać
ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy i
nasiona kopru. Gorącą zalewą napełnić słoje i pasteryzować około 30 min.


Pikle z warzyw mieszanych

W skład pikli wchodzą: w połowie korniszony, w czwartej części podzielone na
różyczki kalafiory, a w pozostałej - w jednakowej ilości ozdobnie wykrawana
marchew oraz pocięta w skośne kawałki fasola szparagowa.
Korniszony sparzyć i ostudzić zimną wodą, marchew, kalafiory i fasolkę
obgotować. Warzywa ułożyć warstwami w słoikach. Do każdego słoika dodać po
kilka ziaren gorczycy i kilka wiórków zestruganego chrzanu. Przygotować zalewę
biorąc na 0,5 l wody 10 dag cukru i 0,15 l octu 10%. Słoje napełnić zalewą i
pasteryzować około 25 min.


Sałatka z zielonych pomidorów

1 kg zielonych pomidorów
10 dag cebuli
3 dag soli
zalewa: 0,4 l wody, 0,1 l octu 10%, 10 dag cukru
przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Pomidory bez plam i uszkodzeń umyć i pokroić w cienkie krążki. Cebulę także
pokroić w krążki. Cebulę i pomidory wymieszać z solą, zalać zalewą i pozostawić
na 24 godziny. Potem zalewę zlać, dodać 10 dag cukru, kilka ziaren pieprzu,
ziela angielskiego, liść laurowy i zagotować pod przykryciem. Sałatkę ułożyć w
wekach, zalać przygotowanym płynem, słoje zamknąć i pasteryzować około 25 min.
Do sałatki z zielonych pomidorów można dodać czerwoną paprykę pokrojoną w
krążki.


Jabłka marynowane

2 kg jabłek
przyprawy: goździki, cynamon, skórka cytrynowa, pieprz, ziele angielskie, pół
łyżeczki nasion gorczycy
zalewa: 0,4 l wody, 30-50 dag cukru, 0,05-0,1 l octu 10%

Na marynatę przeznacza się jabłka z odmian kwaśnych jeszcze niezupełnie
dojrzałe, wtedy lepiej zachowują swój kształt. Jabłka umyć, obrać, pokroić w
ćwiartki lub krążki (o średnicy 1,5 cm) i wydrążyć gniazda nasienne. Skrapiać
woda z kwaskiem cytrynowym, aby nie ciemniały. Na 1 min zanurzyć (najlepiej na
sicie) we wrzącej wodzie, lekko zakwaszonej, a po osączeniu ułożyć w słojach i
dodać przyprawy. Przygotować zalewę i gorącą napełnić słoje. Pasteryzować około
25 min.


Węgierki marynowane

2 kg śliwek
zalewa: 0,5 l wody, 50 dag cukru, pół łyżeczki soli, 0,15 l octu 10%
przyprawy: goździki, cynamon, imbir, gorczyca

Dobrą marynatę otrzymuje się ze śliwek ciemnych, ale jeszcze jędrnych. Śliwki
dokładnie umyć w ciepłej wodzie w celu usunięcia z ich powierzchni woskowego
nalotu. Śliwki można marynować w całości lub w połówkach. Do słojów z owocami
dodać goździki, cynamon, pieprz i ziele angielskie. Można również dodać
kawałeczek imbiru oraz szczyptę białej gorczycy. Przygotować zalewę i gorącą
napełnić słoje. Pasteryzować około 25 min.

Powodzenia
Przeglądaj więcej postów



Temat: Rośliny genetycznie modyfikowane i superchwasty
Tekst
Oto tekst (wybór):
Tytuł: Genetycznie zmodyfikowane uprawy stworzyły superchwast
Podtytuł: Skrzyżowanie zmodyfikowanego rzepaku z dziko rosnącymi roślinami
stwarza odmiany wyjatkowo odporne na pestycydy.
Naukowcy z ministerstwa środowiska do tej pory wykluczali możliwość zapylenia
krzyżowego między genetycznie modyfikowanym rzepakiem odmiany Brassica i jej
odległym kuzynem gorczycą polną (charlock). Ostatnie badania… dostarczają na to
dowodu.
Nowa odmiana gorczycy rośnie wśród wielu innych roślin na polu, na którym
przedtem wysiano GM rzepak. Gorczyca ta zniosła bez szwanku zabójczą dawkę
herbicydu.
W przeciwieństwie do poprzedniej serii badań [zakończonych 2 lata temu], których
wyniki były przedstawiane prasie i szeroko nagłaśniane, wykrycie roślin-hybryd,
które mogą spowodować duże kłopoty dla rolników, nie zostało publicznie ogłoszone.
Naukowcy z Centrum Ekologii i Hydrologii, rządowej stacji naukowej w Winfrith w
hrabstwie Dorset, zebrali nasiona z innych chwastów rosnących na polu zajmowanym
przez GM rzepak i wysiali je w laboratorium. Okazało się, ze dwie odmiany
dzikiej rzepy również cechuje odporność na herbicydy. Praca pojawiła się na
stronach internetowych stacji w zeszłym tygodniu.

Dr Johnson [szef rządowego zespołu doradczego ds. biotechnologii, itd.]
oświadczył: „Wszystko wskazuje na to, że cecha GM jest obecna w pyłku rośliny i
może się przenosić na gorczycę rosnącą w pobliżu, rozprzestrzeniając w ten
sposób zmodyfikowany zapis genetyczny. Bo przecież tylko w ten sposób mogło się
dokonać się początkowe zapylenie krzyżowe między rzepakiem a gorczycą.”
Ponieważ nasiona gorczycy pozostają w ziemi 20-30 lat przed kiełkowaniem,
eliminacja genetycznie zmodyfikowanych roslin, które już wydały nasiona, jest
prawie niemożliwa.
Chociaż rząd brytyjski uchyla się od przyznania, iż miedzygatunkowy transfer
genów jest problemem [który należy brać pod uwagę przy ocenie upraw GM], ten
właśnie wzgląd zaważył na stanowisku rządów Francji i Grecji, [gdzie obowiązuje]
zakaz uprawy rzepaku GM.

Wykrycie faktu, że geny odporne na herbicydy zostaly przeniesione z upraw GM na
zwykłe chwasty jest drugim poważnym ciosem dla wielkich firm biotechnologicznych
dążących do wprowadzenia swoich produktów do Wielkiej Brytanii. Najpierw badania
przeprowadzone na poziomie farm pozwoliły zebrać materiał dowodowy - spełniający
wszelkie naukowe rygory - na to, że uprawa rzepaku i buraka cukrowego,
genetycznie uodpornionych na herbicydy, ma negatywny wpływ na naturalne
zróżnicowanie gatunków w środowisku (biodiversity)…
Wyniki tych badań są odzwieciedleniem tych samych poważnych problemów, z jakimi
borykają się farmerzy i środowisko w Kanadzie, gdzie odmiany GM wprowadzono do
rolnictwa na szeroką skalę.
Przeglądaj więcej postów



Temat: Wyszperane w internecie.
Przyprawy
Nie pamiętam skąd to ściągnęłam, więc tylko treść

Pieprzyć, chrzanić, używać? Jak najbardziej, ale... z umiarem. Pamiętajmy, że
nie wszystkie przyprawy są jednakowo zdrowe.
Na święta często przygotowujemy dania, które bez przypraw po prostu nie
istnieją. Przyprawy nie tylko polepszają smak i zapach potraw, ale mają również
właściwości lecznicze i łagodzą niezbyt korzystne dla zdrowia działanie wielu
przysmaków. Zwykle ułatwiają trawienie i odtruwają organizm oraz pobudzają
apetyt. Można nimi także zastąpić sól, co ma istotne znaczenie dla
nadciśnieniowców.
Większość z nas jest zdania, że umiar trzeba zachować przede wszystkim w
przypadku ostrych przypraw. Tymczasem to niezupełnie prawda.
Oczywiście nadmiar pieprzu może spowodować, że potrawa stanie się niejadalna,
ale jej ostrość poczujemy tylko w ustach i przełyku, natomiast nasz żołądek na
ogół przyjmie ją bez sensacji.
Większą ostrożność radzimy zachować stosując przyprawy pozornie łagodne, które
dodane w nadmiarze wprawdzie smaku potrawy nie zepsują, ale mogą zaszkodzić, bo
drażnią nerki, wątrobę i śluzówki przewodu pokarmowego.

Ostrożność wskazana
(te przyprawy w małych ilościach pomagają, w dużych szkodzą)

Cynamon - podnosi ciśnienie, więc nadciśnieniowcy raczej niech poprzestaną na
jednym kawałku szarlotki z cynamonem.
Plusy: okłady z cynamonowego naparu łagodzą migrenowe bóle głowy.

Goździki - podobnie podwyższają ciśnienie, mogą działać drażniąco na drogi
oddechowe.
Plusy: powoli żute, łagodzą bóle głowy, zębów.

Gałka muszkatołowa - zawiera substancje mogące wywołać senność.
Plusy: łagodzi nudności, wymioty, biegunkę oraz wzdęcia.

Gorczyca - użyta w nadmiarze może wywołać bóle żołądka.
Plusy: poprawia krążenie, łagodzi bóle głowy, kąpiel z dodatkiem kilkunastu
nasion gorczycy powstrzymuje grypę.

Liście laurowe - znajdujący się w nich olejek aromatyczny zawiera trujące
związki: eugenol, cyneol, geranid. Na szczęście suszone mają je w niewielkich
ilościach.
Plusy: działają moczopędnie, wzmacniają żołądek, przyłożone do głowy pomagają
pozbyć się bólu.

Chili - ta piekielnie ostra papryczka pobudza wydzielanie soków trawiennych,
dlatego wystrzegać się jej powinny osoby cierpiące na wrzody żołądka.
Plusy: oczyszcza drogi oddechowe przy przeziębieniach, łagodzi ich
przekrwienie.

Jałowiec - w większych ilościach działa drażniąco na nerki.
Plusy: żucie nasion skuteczne przy cuchnącym oddechu, zgadze, reumatyzmie,
zapaleniu pęcherza moczowego.


Rozrzutność nie zaszkodzi
(tych przypraw możesz używać w dowolnych ilościach)

Bazylia - działa rozkurczowo, moczopędnie, wzmacnia serce i nerwy. Ze względu
na dość mocny, charakterystyczny smak, wskazane jest, by nie łączyć jej z
innymi przyprawami.

Cząber (bułgarska czubryca) - działa ściągająco i moczopędnie, pobudza
czynności żołądka.

Estragon - wzmacnia żołądek, można stosować w naparach przy nerwicy żołądka i
nieżytach układu pokarmowego.

Imbir - chroni przed infekcjami układu pokarmowego i dróg oddechowych.

Kminek - działa pobudzająco na serce i nerwy, skutecznie likwiduje wzdęcia,
można go więc odważnie sypać np. do ciężkostrawnego bigosu.

Koper - pobudza czynności żołądka, ma działanie wykrztuśne i moczopędne.

Majeranek - likwiduje wzdęcia, działa lekko rozgrzewająco.

Kurkuma (ostryż długi) - wzmacnia wątrobę, pomaga w łagodzeniu stanów
zapalnych, przynosi ulgę przy zaburzeniach trawienia. Polepsza krążenie i ma
działanie przeciwbakteryjne.

Rozmaryn - pobudza działalność serca i nerwów, ponadto działa trochę jak
afrodyzjak.



Przeglądaj więcej postów



Temat: Domowa musztarda - robił ktoś?
Witam!
Niedawno trafiła w moje ręce książka Sosy-100 najlepszych przepisów
aut.Silvii Faller i Moniki Cremer,a tam bajka,przepisy i rady jak
zrobić różne musztardy.Postanowiłam podzielić sie moim odkryciem.

Słodka musztarda

75 g nasion żółtej gorczycy
1/2 łyżeczki nasion kolendry
3 goździki korzenne
50 g cukru
1/4 łyżeczki do herbaty cynamonu
w proszku
1/4 łyżeczki do herbaty soli jodowanej
80 ml octu z białego wina

1.Nasiona gorczycy drobno zmielić w młynku do kawy razem z nasionami
kolendry i goździkami.
2.Proszek gorczycowy wymieszać z cukrem, cynamonem i solą.
3.Powoli dolewać ocet i 3 do 4 łyżek stołowych wody, przez cały czas
mieszając.
4.Czyste słoiki twist-off napełnić musztardą i dobrze zakręcić.

Wariacje
Zamiast cukru można użyć również innego słodzika (miodu,syropu
itp.).
Pasuje, do
•Białych kiełbasek.
•Wątrobianki.
•Rozmaitych wędlin i kiełbas

musztarda sherry

50 g nasion żółtej gorczycy
5 do 10 g nasion czarnej gorczycy (w zależności od pożądanego
stopnia ostrości musztardy)
50 ml octu z sherry
70 ml wytrawnego sherry
l ząbek czosnku
l łyżka stołowa brązowego cukru
1/2 łyżeczki do herbaty soli jodowanej

1.Nasiona gorczycy moczyć około 12 godzin w occie zmieszanym z 50 ml
sherry.
2.Obrać czosnek. Wymoczone nasiona gorczycy, czosnek i sól utrzeć z
resztą sherry.Jeżeli masa jest zbyt spoista,ewentualnie dolać nieco
octu.
3.Czyste słoiki twist-off napełnić gotowa musztardą i dobrze
zakręcić.
Pasuje do
•Kiełbasy i wędlin.
•Pieczeni na zimno.
•Zimnych nóżek.

musztarda czosnkowa

50 g nasion żółtej gorczycy
20 g nasion czarnej gorczycy
100 ml octu z białego wina
4 duże ząbki czosnku
l szczypta soli
l gałązka oregano
l gałązka tymianku
l.Nasiona gorczycy moczyć w 70 ml octu co najmniej 12 godzin.
2.Namoczoną gorczycę ucierać drewnianym tłuczkiem,dodając stopniowo
resztę octu i 80 ml wody.
3.Obrać czosnek, drobno posiekać i utrzeć z odrobiną soli.
4.Zioła opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć i drobno posiekać.
5.Zioła i czosnek dodać do musztardy. Wszystko razem dokładnie
wymieszać.
6.Czyste słoiki twist-off napełnić gotową musztardąi dobrze zakręcić.

Wariacje.
Jeśli wolicie kremową wersję tej musztardy, wystarczy nasiona
gorczycy zmielić w młynku do kawy.

musztarda jabłkowa

100 g nasion żółtej gorczycy
20 g nasion czarnej gorczycy
120 ml octu jabłkowego
120 ml wina z jabłek
1jabłko średniej wielkości(okoto 100 g)
2łyżeczki do herbaty cukru
l łyżeczka do herbaty suszonych zia¬ren zielonego pieprzu
1/4 łyżeczki do herbaty soli jodowanej
3listki szalwii

1.Nasiona gorczycy zmielić niezbyt drobno w młynku dokawy. Proszek z
gorczycy wymieszać z octem jabłkowym i 4 łyżkami wina z jabłek.
Odstawić na 2 godziny, aż gorczyca napęcznieje.
2.Obrać ze skórki jabłko,usunąć gniazdo nasienne i pokroić miąższ w
drobną kostkę.
3.Jabłko przełożyć do garnka,dodać resztę wina z jabłek,cukier
i ziarenka pieprzu.Garnek szczelnie przykryć i dusić jabłko do
miękkości.
4.Jabłko razem z płynem,ziarenkami pieprzu i solą dodać do musztardy
i utrzeć na jednolitą masę.
5.Musztardę przełożyć z powrotem do garnka, jeszcze raz podgrzać,
ale nie gotować.
6.Umyć szałwię, dokładnie osuszyć na ściereczce, pokroić w małe
paseczki i dodać do musztardy. W zależności od konsystencji
musztardy, dodać jeszcze trochę wody.
7.Czyste słoiki twist-off napełnić gotową musztardą i dobrze
zakręcić.
Pasuje do
•Szynki w cieście chlebowym.
•Siekanej pieczeni.
•Smażonej wątróbki drobiowej.
•Pasztetów.

musztarda tymiankowo-morelowa

4 suszone morele
3 łyżki stołowe białego wina
50 g nasion żółtej gorczycy
70 ml octu z białego wina
1/4 łyżeczki do herbaty utartej skórki z cytryny
l łyżeczka do herbaty kurkumy
1/4 łyżeczki do herbaty soli jodowanej
3 gałązki tymianku

1.Morele pokroić w bardzo małą kostkę i podlać winem.
2.Nasiona gorczycy drobno zmielić w młynku do kawy
i wymieszać z 50 ml octu.
3.Morele i gorczycę odstawić na 2 godziny, aż napęcznieją.
4.Namoczone morele razem z gorczycą utrzeć na jednolitą masę,
dodając stopniowo resztę octu, 2 łyżki stołowe wody, skórkę cytryny,
kurkumę i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
W zależności od konsystencji musztardy dolać jeszcze trochę wody.
5.Tymianek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ściereczką. Usunąć
łodygi, listki dodać do musztardy.
6.Czyste słoiki twist-off napełnić gotową musztardą i dobrze
zakręcić.
Pasuje do
•Delikatnych potrawek i pasztetów.
•Wędzonej ryby.




Przeglądaj więcej postów



Temat: tanie triki by wygladac bosko
4. Dłonie, stopy, sól do kąpieli
4. Dłonie

- Preparat ananasowy na pękające skórki wokół paznokci.
Do miseczki porcelanowej lub plastikowej wyciskamy sok z ananasa, lekko
podgrzewamy, dodajemy łyżkę stołową oliwy. Przez pół godziny moczymy w nim końce
palców.

- Kąpiel ziołowa rąk
Kąpiel wykonujemy przez 10 minut w lekko przestudzonym naparze z 3 łyżek
przywrotnika, krwawnika, kopru włoskiego, żywokostu, nagietka, rumianku lub
prawoślazu lekarskiego (albo mieszanek tych ziół) na 2 szklanki wody. Należy je
stosować 2-3 razy w tygodniu.

- Maseczka ziołowa na zaczerwienione i spierzchnięte ręce
Po łyżeczce skrzypu, przywrotnika i nagietka zemleć, zaparzyć niewielką ilością
wody, wymieszać i nałożyć na dłonie na 20 minut.

- Odwar z ziela skrzypu na paznokcie
Paznokcie moczymy codzienne w odwarze z 2 łyżek ziela skrzypu, 2 łyżek nasion
kopru włoskiego i 2 szklanek wody (podgrzewamy pół godziny).
Działanie: regenerujące
Wewnętrznie dla wzmocnienia paznokci stosujemy kurację polegającą na wypijaniu
codziennie przez 1 tydzień naparu z łyżeczki skrzypu na 1 szklankę wody.
(parzymy przynajmniej 30 min.) Ziele skrzypu dostarcza paznokciom krzemu.

- Maść aloesowa na szorstkie łokcie i podrażnienia rąk
Z grubych liści aloesu (2 letniego) wyskrobujemy łyżeczką żelowaty miąższ.
Następnie gotujemy go na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Przechowujemy w
lodówce w zamkniętym słoiczku

- Krem z ziemniaków do rąk zniszczonych
Mieszamy na gładko ugotowane ziemniaki z łyżką gliceryny i odrobiną oleju
słonecznikowego. Uzyskany gęsty krem wcieramy w dłonie.
Działanie: zmiękczające i nawilżające.

Stopy

- Kąpiel ziołowa regenerująca
5 łyżek ziół lawendy lub macierzanki zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napar
przestygnie.
Stopy moczymy przez 10-15 minut.

- Kąpiel ziołowa rozgrzewająca
Do kąpieli, przygotowanej wedle powyższego przepisu dodajemy 1 łyżkę zmielonych
nasion gorczycy czarnej.

- Odwar z kory dębu przeciw poceniu się stóp (również na dłonie)
Stosujemy 3 łyżki kory dębowej na 1 litr wody.
Pocące się stopy i dłonie możemy również przemywać naparem z fiołka wonnego i
przytuli wonnej (po ½ łyżeczki na 1 szklankę wody). Pomaga również przesypywanie
talkiem z dodatkiem mielonego widłaka i nagietka.

- Kąpiel lawendowa
3 łyżki świeżych lub suszonych kwiatów lawendy oraz 1 łyżkę soli kuchennej
zalewamy w misce wrzącą wodą. Po 10 minutach zanurzamy w niej stopy.
Działanie: rozgrzewające, usuwające zmęczenie, poprawiające krążenie krwi.

Peelingi do ciała

- Peeling z soli
Sól mieszamy w równych proporcjach z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Uzyskaną miksturą wykonujemy peeling ciała. Ten peeling nie nadaje sie do skóry
twarzy!!!
Działanie: odżywia i zmiękcza skórę, usuwa martwy naskórek.

- Peeling z fusów kawy
Fusy z kawy mogą służyć jako doskonały peeling czyszczący, który można stosować
do masowania całego ciała.

- Pieniąca się sól do kąpieli

1 kg gruboziarnistej soli
1/3 szklanki bezzapachowego mydła w płynie
1 łyżka oleju z pestek winogron
kilka kropli barwnika spożywczego
1 łyżeczka olejku eterycznego z pomarańczy
1 łyżeczka olejku eterycznego z mandarynek

Wymieszaj płynne składniki w szklance. Następnie wlewaj je powoli do soli, cały
czas mieszając. Mieszaj do momentu, gdy cała sól będzie miała jednolitą barwę.
Następnie wysyp ją na papier śniadaniowy (w miarę cienką warstwą) i pozostaw na
24 godziny do wyschnięcia. Po tym czasie przesyp do zamykanego słoiczka lub
pudełka.

UWAGA: używajcie TYLKO olejków eterycznych, żadnych podróbek typu "naturalny
zapach" itp. Olejki eteryczne do nabycia są w aptekach albo na stronie Polleny
Aromy. Jedna buteleczka starcza na długo, pod warunkiem, że przechowywane są w
ciemnym, chłodnym miejscu.

Po kąpieli z dodatkiem olejków NIE WOLNO wychodzić na plażę i solarium, w ogóle
lepiej nie pokazywać się na słońcu, bo można dorobić się nieładnych plam
(zresztą te same obostrzenia dotyczą perfum). Kobiety w ciąży też nie powinny
fundować sobie aromatycznej terapii. No i uwaga na alergie, bo dziś ludzie na
wszystko takowe mają.






Przepis na sól do kąpieli

Składniki:
1 filiżanka soli kuchennej
1 filiżanka soli gorzkiej (naturalnej) (widziałam w sklepie ze zdrową żywnością)
1/2 filiżanki odtłuszonego mleka w proszku (spożywczak) lub 1/2 filiżanki
zwykłych płatków owsianych zmielonych w mikserze
1 łyżka stołowa gliceryny lub olej/oliwy z oliwek
barwnik spożywczy (niekoniecznie)
Perfumy, olejki aromatyczne
Słoik ze szczelną pokrywką lub korkiem

Łyżką lub ręką wymieszaj w miseczce oba rodzaje soli. Dodaj mleko w proszku,
płatki owsiane. Dodaj glicerynę/olej i porządnie wyrób ręką. Jeśli chcesz
uzyskać kolor dodaj kilka kropel barwnika spożywczego.
Wlej kilka kropli olejku aromatycznego, lub ulubionych perfum. Przesyp do
słoika/butelki i wstrząsaj co kilka dni aby uniknąć skwalenia się soli.
Jednorazowo wsypuj około 1/4 filiżanki soli pod strumień wody (lub bezp. do wanny).

I to wszystko Pomysł sprawdzony przeze mnie, sól świetna niemalże jak w sklepie,
tylko że znacznie tańsza. Trzeba KONIECZNIE wstrząsać słoik co kilka dni. Przeglądaj więcej postów

Szablon by Sliffka (© irek20008 portal)